Manuele therapie bij kinderen
Manuele therapie bij kinderen
De kinderfysiotherapeuten in onze praktijk werken nauw samen met onze manueeltherapeuten.
Wij zien veel kinderen van 0 tot 18 jaar in onze praktijk, om de volgende redenen:
- Huilbaby's en baby's met een voorkeurshouding of een overstrekkende motoriek hebben veel baat bij behandeling door de manueeltherapeut. De geboorte kan zorgen voor een te hoge druk op schedel (denk aan vacuüm bevalling of juist een hele snelle bevalling), dit kan gelijk na de geboorte een hoge spanning geven in nek en schedel, wat kan resulteren in een voorkeurshouding of een overstrekking van het hele lijfje.
Voor verdere en wetenschappelijke informatie over kindermanuele therapie lees hier. - Peuters en schoolkinderen met motorische problemen zoals veel vallen, onhandigheid in bewegen en moeite met een goede houding worden door kinderfysiotherapeut én door manueeltherapeut behandeld.
- Kinderen met hoofdpijn.
Er is een nauwe samenwerking tussen onze praktijk en meerdere kinderneurologen. De kinderen met hoofdpijn, waarbij de kinderneuroloog geen afwijkingen constateert, worden doorgestuurd voor de combinatiebehandeling kinderfysiotherapie en manuele therapie. De manueeltherapeut zorgt voor het optimaal bewegen van de wervelkolom en bekken zodat de kinderfysiotherapeut samen met het kind kan werken aan een soepele motoriek en een goede houding.
Kindermanueeltherapeut Helene van der Velde is tevens visceraal therapeut, de viscerale therapie beschouwt het menselijk lichaam als een eenheid: alles is met elkaar verbonden door bindweefsel, de fascie. Wanneer de beweging van de fascie verstoord is (door bijv. druk op de schedel tijdens de bevalling of door klem liggen in de baarmoeder) kan zij dit herstellen en zo helpen om meer balans in het lijfje te krijgen
De technieken van de viscerale therapie zijn heel zacht en gericht op het bindweefsel van schedel en organen.