Viscerale therapie
Viscerale therapie
Het woord "viscero" komt uit het Latijn en betekent "organen".
Heel vaak ligt de oorzaak van klachten in het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, wervelkolom, etc.) niet in de pijnlijke en/of stijve structuren zelf, maar ergens anders in het lichaam. Meestal zijn juist bindweefselstructuren rondom organen, bloedvaten en/of zenuwstructuren de veroorzakers!
Viscerale therapie bestaat uit gerichte manuele technieken, die het herstel van een normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de inwendige organen ondersteunt.
De inwendige organen zitten met bindweefsel (de fascie) vast aan de wervelkolom, het bekken, de schedel, de ribben, het borstbeen of omliggende inwendige organen. Bindweefsel zorgt er dus voor dat de inwendige organen in het lichaam op hun plaats blijven. Als we op ons hoofd gaan staan, zakt ons hart niet naar beneden in onze keel doordat het vastzit met sterke banden aan het skelet.
De organen zijn constant in beweging. Als je ademt, loopt of rekt bewegen je organen in je borst en buik. Bijvoorbeeld, als je ademt bewegen je nieren 3 tot 4 cm en bij een diepe ademhaling wel 10 cm. Dat is op een dag ongeveer 800 meter. De maag kneedt het eten en onze longen zetten uit bij iedere ademhaling.
Bewegingsverlies
Bewegingsverlies kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een ongeval, ziekte, operatie, stress of slechte voedingsgewoonten. Dat het soms lange tijd duurt voordat er klachten ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een trauma, komt doordat een lichaam zich eerst zal aanpassen aan een probleem. Als dan na verloop van tijd dit compensatiemechanisme niet meer kan worden volgehouden, ontstaan er klachten. Herstel van dit bewegingsverlies van de weefsels en structuren leidt tot verbetering van het zelf herstellend vermogen en uiteindelijk tot herstel van functie en evenwicht.
Op zoek naar de oorzaak
Op de plaats waar de klacht aanwezig is, is zeker niet altijd de oorzaak van de klacht.
Zo kan het gebeuren dat iemand al jaren rugklachten heeft, maar dat de eigenlijke oorzaak een darmstoornis is. Andersom is het ook mogelijk dat een afwijking in de rug een darmprobleem veroorzaakt, zoals obstipatie. Dat wil niet zeggen dat er geen pijn in de wervelkolom gevoeld kan worden (een hernia of versleten tussenwervelschijf geven namelijk pijn) maar dat een bewegingsbeperking van bijvoorbeeld een wervel veroorzaakt kan worden door bindweefsel dat aan de wervelkolom vastzit. Spanning van deze bindweefselstructuren geeft dan ook spanning op de wervelkolom
De oorzaak kan ook verder weg van de wervelkolom liggen. Een slecht functionerende en stijve enkel als gevolg van bijvoorbeeld een verzwikking geeft een andere stand van de enkel, knie en heup. Hierdoor zal ook de wervelkolom anders gaan functioneren.
Behandeling
Na een uitgebreid gesprek en onderzoek zal de behandeling bestaan uit specifieke manuele technieken gericht op weefselontspanning en het herstellen van de beweeglijkheid van de gevonden stoornissen. De technieken zijn over het algemeen mild met een diepgaand effect. Daarnaast zal er advies gegeven worden met betrekking tot o.a. leefstijl, voeding, ontspanning etc. om het herstellend vermogen van het lichaam verder te ondersteunen.
Ieder persoon reageert anders op een behandeling. Er kan direct een vermindering van klachten zijn, maar ook is tijdelijke verergering mogelijk. Dit is een teken dat het lichaam zoekende is naar een nieuw evenwicht. Sommige mensen reageren met vermoeidheid of hoofdpijn na een behandeling. Ook emotionele reacties komen voor.
Het is aan te raden om de dag van behandeling rustig aan te doen.
Met welke klachten kunt u bij ons terecht?
De klachten waarmee u bij ons terecht kunt, kunt u vinden onder deze link:
indicaties viscerale therapie