Bekkenpijn
Bekkenpijn
- Anatomie
- Wat is bekkenpijn?
- De klachten
- Bekken fysiotherapeutisch onderzoek en behandeling
- Tips en adviezen
- Oefeningen
Anatomie
Het bekken is het benige gedeelte van het lichaam dat de romp met de benen verbindt en speelt een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Daarnaast beschermt het de organen in het bekken zoals de blaas, de baarmoeder met de vagina en de darmen en bij de mannen de blaas en de darmen.
Het bekken bestaat uit een ring, die gevormd wordt door drie botdelen: een linker en rechter bekkenhelft en daartussenin aan de achterzijde het heiligbeen met onderaan het stuitje. Daar waar die botdelen bij elkaar komen zitten drie gewrichten; één aan de voorzijde: het schaambeen (symfyse) en aan de achterzijde aan beide zijden van het heiligbeen: de SI gewrichten.
Deze botdelen worden bijeen gehouden door banden en daar omheen zitten de spieren en pezen. M.n. de buik-, rug en bekkenbodemspieren zijn hier belangrijk bij. Alles tesamen zorgt voor een goede stevige basis in het lichaam.
Het bovenste gedeelte van het bekken wordt het grote bekken genoemd, het onderste gedeelte het kleine bekken. In het grote bekken, het bovenste deel van het bekken ligt een groot deel van de darmen. In het kleine bekken, het onderste deel van het bekken liggen de vagina, de baarmoeder, de eileiders, de eierstokken, de blaas, de endeldarm en de prostaat en natuurlijk de bekkenbodem.
Het bekken, de gewrichtsbanden, de spieren , de bekkenorganen en de bekkenbodem vormen samen een geheel en beïnvloeden elkaar. Een klacht in het bekken kan leiden tot klachten in de bekkenbodem en omgekeerd.
< Terug naar bekkenfysiotherapie